Sabtu, 30 Julai 2011

Nasihat Imam al-Ghazali

Nasihat Imam Ghazali.Pintu-pintu syaitan masuk ke dlm hati:1. Pintu marah & syahwat.
2. Hasad dengki & tamakkan keduniaan.
3. Kekenyangan.
4. Kegemaran menghias diri & r.tangga.
5. suka mengampu & diampu.
6. Gopoh.
7. Harta.
8. Lokek & takutkan kemiskinan.
9. Keterlaluan fanatik, taksub,pendendam & suka menghina.
10. Perbuatan memikir tentang zat & sifat2 Allah secara melampau.
11. suka prasangka


Jumaat, 29 Julai 2011

Pintu Hati yg MUdah Dimasuki Iblis dan Kuncu-kuncunyaSeorang Hakiem berkata; Ketika diperhatikan dari manakah syaitan dapat menembus pada anak Adam, mendadak terdapat sepuluh jalan.

1. Dari sifat rakus dan Su'udhdhan [jahat sangka],

*Maka ana lawan dengan kepercayaan pada janji Allah dan Qanaah, dan untuk memperkuatkan perlawanan itu ana berpedoman pada kitab Allah dalam ayat yang bermaksud; "Tiada suatu pun melata di bumi ini melainkan dijamin oleh Allah rezekinya". Maka dengan itu ana patahkan ia.

2.  Dari panjang angan-angan, lamunan,

*Maka ana hadapi dengan ingat pada datangnya maut dengan tiba-tiba bersendikan ayat Allah yang bermaksud; " Tiada satu jiwa pun yang mengetahui dimana ia akan mati". Maka dengan itu ana dapat mematahkan tipuannya.

3.  Dari keinginan istirahat dan nikmat,

*Maka ana hadapi dengan mengingati hilangnya nikmat dan beratnya hisab, bersandarkan ayat Allah yang bermaksud; "Biarkan mereka makan dan bersuka-suka dan dilalaikan oleh angan-angan". dan ayat yang bermaksud; "Tidakkah kamu lihat jika kami senangkan mereka beberapa tahun, kemudian tiba apa yang telah dijanjikan pada mereka, maka tidak berguna kemewahan dan kesenangan mereka". Maka dengan itu ana tewaskan ia.

4.  Dari Ujub bangga diri.

*Maka ana hadapi dengan mengingati kurnia dan takut pada akibat berdasarkan ayat yang bermaksud; "Maka di antara mereka ada yang celaka dan ada yang untung"., sedangkan ana tidak mengetahui yang ana termasuk ke dalam golongan yang mana. Maka dengan itu ana patahkan tipuan syaitan itu.

5.  Dari meremehkan kawan dan tidak menghargai mereka.

Maka ana lawan dengan dengan menghormati mereka bersendikan firman Allah yang bermaksud; "Kemulian itu Haq Allah dan Rasulullah dan orang-orang mukmin". Maka ana patahkan dengan itu.

6.  Dari sifat hasud {dengki dan iri hati).

*Maka ana hadapi dengan keadilan Allah dalam membahagi nikmat buat makhlukNya berpandukan firman Allah yang bermaksud; "Kami yang membahagikan penghidupan mereka di dunia". Maka dengan itu ana dapat mematahkannya.

7. Dari sifat Riya dan ingin pujian orang.

*Maka ana patahkan dengan dengan ikhlas berdasarkan firman Allah yang bermaksud; "Maka siapa yang berharap akan bertemu pada Tuhan hendaklah beramal dengan amal yang sholeh dan tidak menyekutukan Tuhan dengan sesuatu apapun". Maka dengan itu ana patahkan tipuan syaitan itu.

8. Dari sifat kikir (bakhil).

*Maka ana hadapi dengan dengan mengingat rosaknya apa yang ada di tangan orang-orang berdasarkan ayat Allah yang bermaksud; "Apa yang ada padamu akan rosak binasa dan yang di sisi Allah tetap kekal". Maka dengan itu ana mengalahkannya.

9. Dari sifat sombong.

*Maka ana hadapi dengan sifat Tawadhu' berdasarkan ayat yang bermaksud; "Sungguh kami jadikan kamu dari lelaki dan perempuan dan kami jadikan kau bersuku-suku dan berbangsa-bangsa supaya mudah kenal-mengenal, bahawa orang yang termulia di antara kamu ialah orang-orang yang bertaqwa". Maka dengan itu ana dapat kalahkannya.

10. Dari sifat Tamak.

*Maka ana hadapinya dengan putus harapan dari apa yang ada di tangan manusia, dan hanya berharap kepada Allah bersendikan ayat yang bermaksud; "Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, maka Allah memberinya jalan keluar dari segala kesempitan dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka".

Sesungguhnya hamba-hambaKu (yang beriman dengan ikhlas), tiadalah engkau (iblis) mempunyai sebarang kuasa terhadap mereka (untuk menyesatkannya); cukuplah Tuhanmu menjadi Pelindung. (Al-Isra' : 65) 

Dan sememangnya tiadalah bagi Iblis sebarang kuasa untuk menyesatkan mereka, melainkan untuk menjadi ujian bagi melahirkan pengetahuan Kami tentang siapakah yang benar-benar beriman kepada hari akhirat dan siapa pula yang ragu-ragu terhadapnya. Dan Tuhanmu sentiasa mengawal serta mengawas tiap-tiap sesuatu.[Saba: 21]  

Iblis berkata: " Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat, (maka) demi sesungguhnya aku akan memperelokkan segala jenis maksiat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini, dan aku akan menyesatkan mereka semuanya, "Kecuali di antara zuriat-zuriat Adam itu hamba-hambaMu yang dibersihkan dari sebarang syirik" (Al-Hijr: 39-40)Sedikit panduan untuk mengatasi rayuan dan godaan iblis, jin dan syaitan ialah seperti berikut :-
1.      Bacalah “ Robbi a uuzubika min hamazatis sayaatin wa a uzubika robbi an yah dhuruun “  maknanya “Ya Allah ya Tuhanku, aku berlindung kepadaMu dari godaan syaitan dan aku berlindung kepadaMu wahai Tuhanku dari kedatangan mereka(syaitan).”

2.      Rumah yang tidak dimasuki iblis ialah rumah yang penghuninya saling bermaafan, dalam keadaan berzikir, selalu menjauhi dosa, merendah diri kepada Allah, soleh dan solehah, berbakti kepada ibu bapa, berwuduk dan bersolat serta sentiasa membaca al-Quran.

3.      Ada beberapa jenis senjata untuk melawan syaitan, iaitu membaca Bismillah, banyak berzikir, beristighfar, membaca "la ila ha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin", membaca doa pagi dan petang, bersugi dan gosok gigi, solat berjemaah, berwuduk sebelum tidur, menutup aurat, membaca doa masuk tandas, banyak berselawat kepada nabi, bertaubat banyak-banyak dan banyak membaca al-Quran.

Sekadar perkongsian yang ku petik drp cahayamukmin dan lain-lain serta amalanku sendiri. Semoga kami semua dijauhkan daripada iblis, syaitan dan jin. Amin.

Khamis, 28 Julai 2011

Empat termasuk dua beranak maut dalam kemalangan di Lebuhraya Utara-SelatanBAGAN SERAI - Empat termasuk dua beranak terbunuh manakala dua cedera parah dalam kemalangan membabitkan bas ekspress dan treler di Km 201.5 Lebuhraya Utara-Selatan dekat Kamunting, tengah malam tadi.

Mereka yang terbunuh ialah anggota Pasukan Gerakan Am Abdul Shahreer Abu Hassan, 23, anak lelakinya Mohd Fariz Daniel, setahun, yang merupakan penumpang bas, pemandu treler K. Supramaniam, 30, dan kelindannya A. Yugeswara Rao, 25.

Ketua Polis Daerah Kerian Supt Mat Fauzi Nayan berkata mereka yang parah dikenal pasti sebagai pemandu bas ekspress Azizi Abdul Rahman dan penumpang bas Foziah Mokhtar yang juga isteri Abdul Shahreer.

Tiga terbunuh di tempat kejadian, manakala Mohd Fariz Daniel disahkan meninggal dunia ketika tiba di Hospital Taiping, sementara yang parah pula kini dirawat di hospital yang sama, katanya pada sidang media, di sini.

Pasangan suami isteri dan anak mereka itu dipercayai dalam perjalanan pulang ke Simpang Renggam, Johor tempat Abdul Shareer bertugas, katanya.

Mengulas kejadian itu, Mat Fauzi berkata kemalangan berlaku kira-kira 12.35 tengah malam apabila treler yang dalam perjalanan ke utara dipercayai terbabas dan melanggar pembahagi jalan sebelum memasuki laluan bertentangan.

Treler itu kemudian bertembung dengan bas ekspress yang dalam perjalanan dari Perlis ke Johor dengan 30 penumpang.

Akibat rempuhan kuat treler tersebut, tiga penumpang tercampak keluar, katanya. Beliau berkata pihak berkuasa terpaksa menghubungi pasukan bomba dan penyelamat bagi mengeluarkan mangsa yang tersepit dan terperangkap dalam bas berkenaan.

Mat Fauzi berkata penumpang bas yang tidak mengalami kecederaan kemudian dibenar meneruskan perjalanan dengan bas gantian. - Bernama