Khamis, 11 Ogos 2011

BULan Ramadhan - Muhasabah Diri 
Pada dasarnya manusia dijadikan Allah dalam keadaan fitrah yang baik. Semasa membesar pendidikan yang diterima berbeza-beza mengikut faktor pendidikan yang diterima daripada ibu bapa dan keadaan persekitaran. Faktor-faktor ini mengubah dan menjejaskan fitrah kemanusiaan. Amat beruntunglah seseorang jika pendidikan dan tarbiyah yang diterima berpaksikan Al-Quran dan Sunnah Nabi saw. Sebaliknya amat rugilah jika amalan hidup bercanggah dengan kedua-dua peninggalan Nabi (Quran & Sunnah).
Allah amat mengetahui keadaan ini. Justeru, diwajibkan berpuasa setiap tahun bagi setiap individu sebagai satu cara untuk muhasabah, mengukur dan memeriksa diri sejauh mana ketaatan telah dilakukan dan sejauh mana kemaksiatan telah ditinggalkan. Introspeksi begini jarang dapat dilakukan di luar bulan puasa. Sebagaimana kenderaan perlu di'overhaul' setelah lama digunakan, begitulah manusia perlu di'overhaul' jasmani dan rohaninya melalui amalan berpuasa. Bulan puasa dalam aspek ini merupakan masa bagi umat Islam menjalani tarbiyah dan kursus pembinaan jasmani dan rohani berlandaskan syariat Islamiah supaya dapat menjalani hidup yang lebih sempurna pada masa hadapan.
Gangguan atau rintangan yang amat mencabar bagi setiap insan ialah syaitan. Syaitan ialah musuh manusia yang utama. Tugas utama dan 'core business' syaitan tidak lain tidak bukan hanya untuk menyesatkan manusia. Setiap detik kerjanya menjahanamkan manusia supaya akan terjun ke neraka seperti mana dirinya yang tiada harapan langsung masuk syurga. Dalam otaknya sudah disetkan begitu. Kita tidak perasan musuh kita yang halus lagi ghaib ini memasang pelbagai strategi untuk memukul kita, manakala kita pula asyik dilalaikan dengan pelbagai tugas, kerja dan amalan harian lain hingga terlupa makhluk syaitan ini hendak memerangkap kita. Nasib baiklah kita ada Allah yang boleh kita minta pertolongan.
Amalan puasa diwajibkan di antara lain ialah untuk memerangi syaitan. Selain berlapar atau menahan diri dari makan dan minum, kita juga dikehendaki puasakan pendengaran, penglihatan dan perkataan. Berlapar dengan tujuan menyempitkan perjalanan syaitan. Syaitan berjalan dalam diri kita melalui saluran darah. Dengan berpuasa syaitan tidak berpeluang menjadikan pembuluhan darah kita sebagai lebuhrayanya. Telinga dihentikan daripada mendengar yang haram, mulut diberhentikan daripada mengeluarkan kata-kata yang jahat seperti mengumpat dan berbohong manakala mata pula dihentikan daripada melihat perkara yang dilarang atau diharamkan. Jika dilakukan dengan penuh ketaatan syaitan tidak langsung dapat peluang memeragkap kita di bulan ini. Tambahan pula dalam bulan ini dinukilkan bulan terbukanya pintu syurga dan ditutupkan pintu neraka.
Pendek kata dalam bulan ini, kita mesti menghisab diri dan mengawasi segala tindak laku kita supaya tidak mencemari amalan puasa. Nabi sentiasa mengingatkan kita supaya jangan menyamakan bulan ini dengan bulan-bulan lain. Mesti ada kelainannya kerana inilah keistimewaannya. Jika anggapan kita Ramadan sama dengan bulan-bulan lain, maka peruntukan pahala dan rahsia Ramadhan tidak akan kita perolehi dan kecapi kelazatannya sama sekali. 
Setelah mempuasakan segala indera kita dari apa yang dilarang oleh Allah, kita digalakkan mengisi sepanjang Ramadhan dengan amalan-amalan sunat seperti membaca al-Quran, bersedekah, mengaji ilmu agama, sembahyang terawih dan sebagainya. Amalan di bulan puasa dibalas dengan gandaan pahala yang banyak. 
Walaupun tidur orang puasa diberikan pahala, namun memperbanyakkan tidur di waktu siang tidaklah digalakkkan sebagaimana tidak digalakkan makan banyak pada waktu malamnya. Semasa berbuka memadalah dengan makanan yang sederhana. Janganlah melampaui batas dalam menyediakan makanan berbuka. Kita perlu mengingatkan diri kita tujuan puasa ialah untuk melawan godaan syaitan dan nafsu. Jika semasa berbuka kita penuhkan dengan pelbagai juadah, maka seolah-olah kita melayan semula kehendak syaitan dan nafsu. Bermakna tujuan puasa pada hari itu masih samar-samar dan tidak memberi kesan positif. Oleh sebab itu, Nabi saw pernah bersabda ramai orang berpuasa tidak dapat apa-apa kecuali lapar dan dahaga.
Syaitan sangat suka sifat membazir malahan mereka yang membazir dikatakan kawan syaitan. Tradisi kebanyakan kita membeli juadah dan kuih-muih yang banyak untuk berbuka adalah membazir kerana semasa berbuka hanya sebahagian yang kita makan; selebihnya dibuang saja.
Akhirnya dapat dibuat kesimpulan bulan puasa adalah bulan bagi umat Islam membuat persiapan diri memperkuatkan benteng jasmani dan rohani melawan godaan syaitan dan nafsu. Jika kita dikalahkan oleh syaitan dalam bulan-bulan lain, dengan bantuan Allah insyallah kita akan menang kerana dapat mengalahkan syaitan pada bulan Ramadhan yang mubarak ini. Kemenangan ini seharusnya tidak dihadkan dalam bulan ini saja; ia perlu dihayati seterusnya pada bulan-bulan berikutnya. Ingatlah kita sedang menjalani kursus dan bengkel mujahadah sepanjang Ramadhan. Budaya sepanjang kursus/bengkel mestilah diteruskan pada bulan-bulan lain. Jika ini berjaya dilakukan barulah dikatakan objektif puasa ini mencapai matlamatnya. Sama-samalah kita lakukan semoga amalan kita diterima oleh Allah Azza Wa Jalla. Amin.


Isnin, 8 Ogos 2011

Bukan 1 tapi 5 Bonus Khas Ramadan


Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh, bersyukur kita ke hadrat Allah subhanahuwataala kerana dengan izinnya dapat lagi kita menemui bulan rahmah, bulan terawih, bulan al-quran, bulan zikir, bulan sedekah dan pelbagai nama lain lagi yang menunjukkan kemuliaan dan kebolehan bulan yang ke-9 dalam kalendar hijrah ini. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W  para sahabat dan kaum keluarga baginda, Hari ini kerajaan mengumumkan bonus setengah bulan gaji kepada kakitangan awam manakala yang telah pencen pula diberkan RM 500. Syukran PM. Pesanan untuk aku dan kakitangan awam lain ialah agar kami semua pandai-pandailah berjimat cermat, jgn pula membazir atau berlebih-lebihan kerana sepanjang bulan ramadan kita telah bermujahadah melawan nafsu dan kita hampir-hampir berjaya hinggalah hari ke-9 itu, sebaik sahaja mendengar berita itu kita menjadi tidak bersyukur ataupun membazir..celotehku kali ini berkaitan dengan 5 bonus yang diberikan oleh Allah Taala kepada orang-orang yang beriman yang berpuasa kerana-Nya.
            Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud : Umatku diberikan 5 perkara yang belum pernah diberikan kepada umat-umat terdahulu ketika Ramadan iaitu :
1.      1.  Bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi daripada kasturi
2.      2. Para malaikat beristighfar untuk mereka sehingga mereka berbuka
3.     3.    Allah memperindahkan syurga-Nya setiap hari dan berfirman : ‘ Hampir-hampir hamba-Ku yang soleh akan dicampakkan pelbagai kesukaran dan penderitaan lalu kembali kepadamu . ‘ ( Mereka sanggup bersusah payah di dunia demi kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat )
4.     4.  Syaitan-syaitan akan dibelenggu, tidak dibiarkan lepas seperti pada bulan-bulan selain ramadan.
5.      5. Mereka akan mendapat keampunan pada akhir malam ( orang yang beramal akan disempurnakan pahala amalan mereka setelah selesai mengerjakannya )
Mengenai bonus kelima ini, ada sahabat yang bertanya kepada Baginda S.A.W :
“ Ya ( Wahai ) Rasulullah, apakah itu berlaku pada malam lailatulqadar ? “  Baginda menjawab : “ Bukan, tetapi pelaku kebaikan akan disempurnakan pahalanya setelah menyelesaikan amalnya, “ ( Riwayat Ahmad )

Lihatlah saudara-saudaraku, betapa jika mendapat bonus daripada kerajaan di dunia ini kita rasa seronok atau lain-lain, Adakah kita tidak berasa seronok dengan bonus daripada Allah Taala ini ? Ayuhlah kita tingkatkan amalan wajib dan sunat serta tinggalkan maksiat dan yang haram atau makruh. Terawih dan taddaruus al-quran kita tingkatkan, sedekah jariah kita perbanyakkan. Berbuatlah apa-apa sahaja kebaikan pada bulan rahmat ini. Berbuat baiklah kepada ibu bapa, keluarga dan jiran.Janganlah kerana mendapat bonus hari ini, kita lupakan bonus kita di akhirat. Aku berdoa ke hadrat Illahi semoga malam ini bukannya pusat membeli- belah yang penuh tetapi masjid, surau atau madrasah yang penuh. Amin.

Bekas tunang saman RM1.1 jutaoleh ADHAM SHADAN

PEGUAM Murtadzar (kiri) dan Latifah menunjukkan kad jemputan perkahwinan anak guam mereka di Mahkamah Tinggi Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - Seorang penjawat awam memfailkan saman sebanyak RM1.1 juta ke atas bekas tunangnya di Mahkamah Tinggi di sini semalam kerana membatalkan perkahwinan kira-kira enam jam sebelum mereka sepatutnya diijabkabulkan pada 3 Jun lalu.
Plaintif, Mohd. Masran Ab. Rahman, 32, dari Kampung Banggol Kemunting, Tanah Merah memfailkan writ saman tersebut menerusi dua peguam, Latifah Ariffin dan Mohd. Murtadza Mohd. Mokhtar, di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.
Plaintif tidak hadir di mahkamah kerana bekerja di Kuala Lumpur.
Selain bekas tunangnya, Norzulyana Mat Hasan @ Mat Hussin, 28, yang dinamakan sebagai defendan pertama, Mohd. Masran turut menamakan bapa wanita itu, Mat Hasan @ Mat Hussin Ibrahim, 60, dari Taman Maka, Tanah Merah di sini sebagai defendan kedua.
Lelaki itu menuntut daripada defendan-defendan ganti rugi am sebanyak RM100,000, ganti rugi teruk sebanyak RM500,000, ganti rugi malu sebanyak RM500,000 dan ganti rugi khas yang akan ditentukan kemudian.
Mohd. Masran yang bekerja di Kuala Lumpur kecewa dengan tindakan bekas tunangnya yang membatalkan perkahwinan pada hari mereka sepatutnya bernikah iaitu pada 3 Jun lalu setelah mengikat tali pertunangan sejak tahun lalu.
Norzulyana yang merupakan seorang juruteknik makmal di sebuah hospital di Kuala Lumpur didakwa membatalkan perkahwinan mereka pada pukul 11 pagi, kira-kira enam jam sebelum majlis akad nikah yang dijadualkan selepas Asar tanpa memberitahu apa puncanya.
p/s aku ambil daripada Kosmo online, kalu nk berita penuh kalian dapatkanlah di kedai2 yang berhampiran..Pada pendapat aku, memangla kejadian ini memalukan mangsa tetapi memaafkan orang lain itu lebih baik. Tok Guruku berpesan, buat baik kepada orang yang buat baik adalah biasa yang paling baik bagi kami ( orang Islam ) ialah membuat baik kepada orang yang membuat keburukan kita ataupun jika tidak mampu maafkanlah sahaja dia, InsyaAllah akan mendapat keampuanan pada hari akhirat...Amin.

Hilang 3 ahli keluarga serentak drp Berita Harian OnlineOleh Jalal Ali Abdul Rahim, Shamsul Kamal Amarudin dan Nurhayati Abllah


Saudara baru sedih tak sempat berbuka puasa bersama, sambut Aidilfitri

CAMERON HIGHLANDS: Ramadan dan Aidilfitri tahun ini tidak lagi bermakna bagi saudara baru, Sukainai Jaafar, yang memeluk Islam tiga tahun lalu selepas kehilangan tiga anggota keluarga serentak dalam kejadian tanah runtuh di Perkampungan Orang Asli Sungai Ruil, Tanah Rata di sini petang kelmarin.

Kemeriahan Aidilfitri yang bakal diraikan buat kali ketiga tahun ini pasti tidak lagi meriah tanpa bapanya, Jaafar Balad, 49; ibu, Norma Gunung, 51, dan adik, Mohd Iqbal, 15, yang meninggal dunia akibat tertimbus dalam tragedi itu.
Beliau juga terkilan kerana tidak sempat berbuka puasa bersama keluarganya pada Ramadan kali ini selepas menikmati nikmat dan manfaat berpuasa serta berbuka bersama keluarga dua tahun lalu.
Ini kerana Sukainai hanya sempat bersahur bersama keluarga pada hari pertama Ramadan dan pulang ke Institut As Shifa di Taiping untuk mengikuti kursus Sains Persekitaran.

“Kini saya terpaksa tabahkan hati menerima kehilangan ayah, ibu dan adik bongsu,” katanya dalam linangan air mata ketika ditemui di pekarangan Jabatan Forensik Hospital Sultanah Hajjah Kalsom, di sini semalam.

Kejadian itu bukan saja mengorbankan bapa ibu dan adiknya, malah iparnya, Yusnizan Yusof, 22 dan ketika ditanya perancangannya selepas ini, Sukainai berkata, beliau akan membawa kakaknya, Norfifa, 20, tinggal bersama ibu saudara mereka di Ipoh.

"Dua abang saya, Mohd Riduan, 30, dan Azhar, 26, mungkin akan menetap di kampung ini," katanya.
Jenazah keluarga Jaafar akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Sedia, di sini, sebaik urusan menuntut jenazah selesai.

Sementara itu, Sendiwara Mohd Ali, 27, iaitu anak kepada seorang lagi terbunuh, Ali Hassan, 50, berkata beliau dimaklumkan mengenai kejadian jam 10 pagi semalam dan ketika kejadian berlaku bapanya sedang tidur dalam rumah.

"Saya dimaklumkan, ayah baru pulang dari kerja dan akibat kepenatan dia tertidur. Jadi, dia tidak sempat melarikan diri sebaik rumah kami tertimbus. Kali terakhir saya bertemu ayah pada Oktober lalu,” katanya.

Aku petik daripada Berita Harian On9. Harapanku agar mangsa teguh dan sabar menghadapi ujian yang berat ini..Semoga Allah Taala memberkati dan memberi rahmah kepadamu saudaraku. Amin.Ahad, 7 Ogos 2011

teka.. apa yg paling singkat ? apa yg menipu ? apa yg dekat ?

‎~** yang singkat itu "WAKTU"

~**yang menipu itu "DUNIA"

~**yang Dekat itu "KEMATIAN"

~**yang besar itu "HAWA NAFSU"

~**yang berat itu "AMANAH"

~**yang sulit itu "IKHLAS"

~**yang mudah itu "BUAT DOSA"

~**yang susah itu "SABAR"

~**yang berharga itu "IMAN"

~**yang ditunggu ALLAH, adalah "TAUBAT"

~~insya ALLAH...kita sama2 mencari keredhaanNYA~~ (D.N)

‘SERANGAN JAIS’ KE ATAS GEREJA: TANYA DIRI KITA DULU! Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin


Saya belum ingin mengulas tentang ‘serangan’ atau serbuan JAIS ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya seperti yang disiarkan oleh berita beberapa hari ini di sudut tindakan ‘serangan’ itu. Cumanya, seperti mana yang kita ketahui bahawa tiada manusia yang bertamadun yang boleh menerima tindakan provokasi yang boleh mencetuskan permusuhan antara penganut agama tanpa alasan yang sah. Saya ingin menyentuh tentang orang-orang Islam yang hadir ke majlis tersebut yang dikatakan oleh pihak media hadir mereka terpengaruh dengan agama Kristian disebabkan sikap baik penganut agama berkenaan membantu mereka. Difahamkan bahawa orang-orang Islam yang hadir, terutama ibu-ibu tunggal terdiri dari kalangan mereka yang amat daif dan miskin. Mereka telah berulang kali memohon bantuan dari masyarakat Islam, tetapi gagal. Apabila ada pihak yang sudi menghulurkan bantuan dengan mudah, maka mereka rasa ‘jatuh hati’ dan‘terhutang budi’. Di sini beberapa persoalan patut ditimbulkan;


1. Ke mana perginya wang zakat kita? Ratusan juta hasil kutipan yang diumumkan saban tahun, apakah tidak mampu untuk membantu fakir miskin ini keluar dari kesusahan mereka sehingga tidak perlu meminta‘sedekah’ kepada orang lain?
2. Mengapa kerenah birokrasi begitu tinggi untuk fakir miskin mendapatkan bantuan zakat? Semua orang yang pernah berurusan dengan hal ini, akan ada pengalaman mereka sendiri. Untuk mendapatkan RM 100-200 pun, begitu banyak kerenahnya. Sedangkan pejabat zakat kelihatan mewah, gaji pegawai dan bos begitu tinggi dan peralatan urusan juga begitu canggih. Apakah belanja yang tinggi itu hanya untuk urusan mencari pembayar, tetapi tiada kesungguhan yang memadai untuk mencari penerima yang layak?
3. Tujuan zakat antaranya untuk mendekatkan hati manusia dengan Islam. Sebab itu, ada hak untuk golongan muallaf. Bagaimanakah mungkin pengurusan zakat gagal melakukan hal ini, sehingga yang sudah muslim ingin meninggalkan Islam kerana gagal mendapat bantuan dari umat Islam khususnya zakat?!
4. Bukan sesuatu yang haram untuk seseorang muslim menerima bantuan daripada bukan muslim. Apatahlagi, jika mereka dalam kesusahan yang amat. Tindakan mereka menerima bantuan tidak boleh dipersalahkan, sebaliknya perbuatan pihak muslim yang sepatutnya memberi bantuan kepada mereka tetapi tidak melakukannya itulah yang patut disalahkan.
5. Jika dibincangkan disudut bantuan, pada asasnya, kita tidak boleh menyalahkan orang lain kerana memberikan bantuan. Adalah menjadi hak setiap orang untuk memberikan bantuan kepada sesiapa yang mereka mahu. Selagi mengikut peraturan dan undang-undang, seseorang boleh memberikan bantuan kepada sesiapa sahaja tanpa terbatas dengan agama atau bangsa. Janganlah jika kita gagal membantu –sedangkan kita mampu- kita menyalahkan orang lain yang membantu.
6. Setiap orang akan terpengaruh dengan pihak yang berbuat baik kepadanya. Itu fitrah manusia. Jika dia lemah iman, mungkin agamanya juga diserahkan. Mereka yang terpengaruh dengan pihak gereja atas budi baik, itu sesuatu yang tidak pelik. Namun yang pelik, bagaimana dalam negara Islam, umat kita boleh menukar agama disebabkan layanan yang tidak memuaskan oleh masyarakat muslim? Sebaliknya mereka terpengaruh dengan sikap baik penganut agama lain. Apakah slogan-slogan agama kita selamat ini hanya kosmetik yang tidak berpijak kepada realiti kehidupan?
Maka, banyak persoalan perlu masyarakat muslim tanya diri sendiri sebelum menyalahkan orang lain. Tabiat menuding jari kepada orang lain untuk menutup kelemahan sendiri tidak akan dapat menyelesaikan masalah kita!